WAT KAN IK LATEN DOEN AAN HANGENDE MONDHOEKEN?
FAQ's over de oorzaken en behandeling van afhangende mondhoeken.

Afhangende mondhoeken dokter marsha wich
Dokter Marsha Wichers

Marsha Wichers

Cosmetisch arts

KNMG

"Tijdens een intakegesprek is er altijd ruim tijd en aandacht voor je vragen. Om je alvast op weg te helpen beantwoord ik hier de meest gestelde vragen. Voor een persoonlijk advies over injectables en huidverbetering zie ik je graag in de praktijk in Leiden, tot ziens!"

 Zie onder 'stories' wat de Softox methode voor Marlies, Olga en Inge heeft betekend. 

logo praktijk dokter marsha wichers.png

Mijn mondhoeken staan naar beneden, wat kan ik daaraan doen?
Doordat de mondhoeken met het ouder worden meer gaan afhangen, kun je er onbedoeld nors of chagrijnig uit gaan zien. Wanneer je daar iets aan wil laten doen is het belangrijk om eerst te kijken wat de oorzaak is van de hangende of naar beneden wijzende mondhoeken. Er kunnen er eigenlijk drie dingen aan de hand zijn of een combinatie daarvan.

Hangende mondhoeken dokter marsha wicher

Wat kun je doen om deze spiertjes te ontspannen en de mondhoeken te liften?
De oplossing hiervoor is om deze spiertjes rustiger te maken en dat kan met een lage dosering Botox. Het resultaat is een vriendelijkere uitstraling. De spiertjes die de mondhoeken omhóóg trekken gaan iets harder werken waardoor het makkelijker is om in rust de mondhoeken lichtjes te 'liften'. Zie hieronder het resultaat van zo'n Botox behandeling.

botox kin en mondhoeken dokter marsha wi

2. Volumeverlies in de mondhoeken 
Ten tweede kan er sprake zijn van volumeverlies in de mondhoeken zelf. De mond lijkt daardoor minder breed, de mondhoek valt een beetje naar binnen en gaat ook wat naar beneden staan. Hieronder zie je een virtueel model waarin de gradaties zijn aangegeven. Door met een hyaluronzuurfiller de mondhoeken op te vullen kun je deze weer meer naar voren brengen en de mondhoeken ook iets 'liften'.

Merzscales mondhoeken.jpg

3. Het 'hangen' van de wangen als oorzaak van afhangende mondhoeken
Als laatste kan er sprake zijn van een schaduw die van de mondhoek doorloopt naar beneden. Dit komt doordat de wang als het ware tegen de mondhoek 'aanhangt'. Hierdoor ontstaat er een schaduw en soms ook een rimpel. Dit worden de marionetlijnen genoemd. 

uitleg jowlvorming dokter marsha wichers
marionetplooien.jpg

De oorzaak ligt in het 'zakken' van de huid en vetcompartimenten in het gezicht. Daardoor gaat de wang 'hangen'. Dit wordt ook wel eens de 'hamsterwang' genoemd. De kaaklijn wordt hierdoor ook minder strak. In een jeugdig gezicht kun je vaak een V vorm terug zien. Naarmate we ouder worden, keert deze vorm om.

ouder wordend gezicht.jpg

Dit proces is de essentie van het ouder wordende gezicht. Aanvankelijk kun je de wangen iets 'liften' door o.a. het volumeverlies rond het gebied van het jukbeen wat op te heffen. Er is ook mogelijkheid om in het marionetgebied het volumeverlies op te vullen. Maar er zit altijd een maximum aan wat er nog mooi en natuurlijk uitziet. Eigenlijk is het op een gegeven moment in mijn optiek mooier om door de plastisch chirurg het gezicht iets te laten liften, de zogeheten face lift.

Hoe weet ik welke behandeling voor mij geschikt is?

Vaak is het een combinatie van bovenstaande oorzaken die ten grondslag ligt aan het hangen van de mondhoeken. Je kunt het beste een keer op consult komen om te bepalen wat de meest geschikte behandeling is. Je krijgt dan uitleg over de opties en wat wél en niet haalbaar is met Botox en hyaluronzuurfillers.

Waar vind ik meer informatie over hyaluronzuur en botox?
Op de andere pagina's over deze onderwerpen vind je terug wat de werkingsduur, veiligheid en kosten zijn van dergelijke behandelingen. Klik hier voor informatie over Botox en hyaluronzuurfillers.

Hoe ziet het resultaat van een behandeling eruit?
Bij het model op de foto zijn zowel de lipcontouren als het volumeverlies in de mondhoeken en het marionetgebied behandeld met hyaluronzuurfillers (1,5 ml). Daarnaast is het spiertje dat de mondhoeken naar beneden trekt behandeld met Botox. Het geeft een duidelijke verbetering die toch subtiel is.

Hyaluronzuurfiller rond mond dokter Marsha Wichers

1. Overactieve spiertjes die de mondhoeken naar beneden trekken
Als eerste kunnen de spiertjes die de mondhoeken naar bekende trekken overactief zijn. Tijdens praten en soms zelfs in rust trekken deze spiertjes aan de mondhoeken, waardoor iemand onbedoeld een norse en ontevreden uitstraling krijgt. In de afbeelding hieronder wordt uitgelegd welke spiertjes verantwoordelijk zijn voor deze beweging.
 

Praktijk voor de injectables en face positivity Marsha Wichers Leiden

Missie en visie
bij praktijk voor Injectables & Face Positivity

Persoonlijke aandacht staat centraal binnen de praktijk. Marsha begeleidt haar cliënten op een betrokken manier waardoor er ook gelegenheid is om te kijken naar wat het gezicht voor iemand betekent en welke behandelingen daar wél en niet bij passen. Cliënten vragen niet om een rimpelloos uiterlijk, maar om een tevreden gevoel wanneer ze in de spiegel kijken. En dat gaat over een positieve uitstraling en empathie voor jezelf. Kleine cosmetische behandelingen kunnen daarbij helpen.

 

Marsha Wichers is cosmetisch arts KNMG, dit is een beschermde titel voor cosmetisch artsen die voldoen aan veiligheids en kwaliteitseisen. Marsha heeft zich met name toegelegd op het vertragen van het verouderingsproces, zonder het karakter van het gezicht te veranderen. Met Botox en hyaluronzuurfillers zorgt ze voor een subtiel en natuurlijk resultaat. Ze vindt het belangrijk dat cliënten zich op hun gemak voelen in de praktijk en besteedt uitgebreid aandacht aan de eerste intake en gezichtsanalyse.