KAN BOTOX HELPEN BIJ TANDENKNARSEN EN
KAAKSPANNING?
FAQ's over Botox & gespannen kaken en tandenknarsen (Bruxisme) 

Wat is kaakspanning en wat kun je er aan doen?
Dokter Marsha Wichers

Marsha Wichers

Cosmetisch arts

KNMG

"Tijdens een intakegesprek is er altijd ruim tijd en aandacht voor je vragen. Om je alvast op weg te helpen beantwoord ik hier de meest gestelde vragen. Voor een persoonlijk advies over injectables en huidverbetering zie ik je graag in de praktijk in Leiden, tot ziens!"

 Zie onder 'stories' wat de Softox methode voor Marlies, Olga en Inge heeft betekend. 

logo praktijk dokter marsha wichers.png

Wat is tandenknarsen?
Bij tandenknarsen -ook wel Bruxisme genoemd- worden met name 's nachts de kiezen hard op elkaar geklemd en over elkaar heen geschoven. Dit maakt een knarsend geluid en zorgt voor vroegtijdige slijtage van de kiezen en pijnlijke kaken.

Wat is kaakspanning en wat kun je er aan doen?

Wanneer er overdag onbewust spanning in de kaakpieren wordt opgebouwd uit zich dit in kaakpijn en een gespannen, stram gevoel in de kaken. Dit kan samen met het nachtelijke tandenknarsen voorkomen, maar kan ook los van elkaar bestaan. Er zijn oefeningen die je kunt doen om de kaken te ontspannen en je kunt een kaakfysiotherapeut consulteren om je hierin te ondersteunen. Vaak gaat het om onbewust gedrag waarbij je spanning opbouwt in het gezicht. Het kan dan helpen de kaakspieren te ontspannen met Botox. Het is daarnaast wel belangrijk om op zoek te gaan naar de oorzaak van de spanning en technieken aan te leren die helpen te ontspannen.

Wat kun je doen aan tandenknarsen ?
Het helpt om een bitje te dragen tijdens het slapen om de tanden te beschermen en zo de slijtage tegen te gaan. Door het knarsen wordt de kaakspier steeds sterker en dit verergert het knarsen weer. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.  Het kan helpen om de kaakspieren te ontspannen met Botox zodat de kracht afneemt, en het knarsen en de bijbehorende klachten ook af zullen nemen. 

Stress, spanning, hoofdpijn en kaakspanning
Een verkeerde werkhouding, spanning en stress kunnen een verhoogde spierspanning geven. Dit kan leiden tot nekpijn, hoofdpijn, kaakspanning en kaakpijn. Het is natuurlijk een open deur om het advies te geven om minder gestressed te zijn, dit is niet voor iedereen eenvoudig te bereiken. Het kan helpen om pauzes tijdens het werk in te bouwen, Yoga en ontspanningsoefeningen te doen. Als je er zelf niet uitkomt kun je de hulp van een massagetherapeut (Holos) of een fysiotherapeut inschakelen. Botox behandelingen voor hoofdpijn en kaakspanning kunnen hierbij ondersteunend zijn. Het is niet mogelijk om alleen met Botox behandelingen van stress en spanningsklachten af te komen.

Hoe langt werkt Botox tegen kaakklachten?
Wanneer je baat hebt bij Botox, zul je meestal 3 tot 6 maanden kunnen doen met het effect van de behandeling. De meeste mensen geven aan dat het effect na 3 maanden afneemt.

Wat kost een Botoxbehandeling voor tandenknarsen en kaakspanning?
De kosten voor het behandelen van de kauwspier (Masseter) bedragen 250 euro. Wanneer het nodig is om ook het deel van de spier dat doorloopt in de slapen te behandelen, zullen de kosten hoger liggen. Dit wordt tijdens een consult bepaald en besproken.

Wordt een Botoxbehandeling tegen tandenknarsen en kaakspanning vergoed door de zorgverzekering?
Bij ons in de praktijk wordt een behandeling met Botox niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Wat is Botox en is het veilig?
Voor meer informatie over Botox, veiligheid en eventuele bijwerkingen verwijs ik je naar de pagina 'Wat is Botox en is het veilig?'.

Praktijk voor de injectables en face positivity Marsha Wichers Leiden

Missie en visie
bij praktijk voor Injectables & Face Positivity

Persoonlijke aandacht staat centraal binnen de praktijk. Marsha begeleidt haar cliënten op een betrokken manier waardoor er ook gelegenheid is om te kijken naar wat het gezicht voor iemand betekent en welke behandelingen daar wél en niet bij passen. Cliënten vragen niet om een rimpelloos uiterlijk, maar om een tevreden gevoel wanneer ze in de spiegel kijken. En dat gaat over een positieve uitstraling en empathie voor jezelf. Kleine cosmetische behandelingen kunnen daarbij helpen.

 

Marsha Wichers is cosmetisch arts KNMG, dit is een beschermde titel voor cosmetisch artsen die voldoen aan veiligheids en kwaliteitseisen. Marsha heeft zich met name toegelegd op het vertragen van het verouderingsproces, zonder het karakter van het gezicht te veranderen. Met Botox en hyaluronzuurfillers zorgt ze voor een subtiel en natuurlijk resultaat. Ze vindt het belangrijk dat cliënten zich op hun gemak voelen in de praktijk en besteedt uitgebreid aandacht aan de eerste intake en gezichtsanalyse.