PREVENTIEVE BOTOX
om diepe rimpels te voorkomen

Wat is preventieve botox?

Wanneer je merkt dat de mimieklijnen in je gezicht blijven staan en niet meer 'wegtrekken' overnacht, kun je overwegen om te starten met laaggedoseerde Botox behandelingen. Het doel hiervan is om te voorkomen dat je diepe mimieklijnen in je gezicht krijgt. 

In welke delen van het gezicht heeft dit zin?
De huid van het bovenste deel van het gezicht is het meest geschikt voor preventieve Botox. Er is bijvoorbeeld veel beweging tussen de wenkbrauwen (fronsen), rond de ogen (lachen) en op het voorhoofd (wenbrauwen omhoogtrekken). Hoe bewegelijk iemand is in zijn of haar gezicht is heel persoonlijk en verschilt per individu. Het is daarom belangrijk een behandelplan op maat te laten maken. De Softoxmethode® is hier heel geschikt voor.
 
Waarom is de Softoxmethode® zo belangrijk bij preventieve Botox?
Preventieve botox wordt meestal gedurende een langere periode in het leven toegepast, immers de behoefte om veroudering af te remmen is meestal geen 'bevlieging'. De gemiddelde leeftijd om hiermee te starten ligt rond het 30e jaar. Preventieve Botox is bedoeld om het ontstaan van rimpels te vertragen, maar niet om de mimiek 'plat te leggen'. Door middel van de Softoxmethode® kun je goed in kaart brengen hoe de indiviuele mimiek werkt en de dosering en frequentie van de Botoxbehandelingen hierop aanpassen voor een natuurlijk resultaat.

Hoe vaak moet ik dit doen?
Afhankelijk van jouw mimiek, type huid, status van de huidveroudering en sterkte van de spieren kan het wisselen van 1 tot 4 keer per jaar.

Op welke leeftijd moet ik met preventieve Botox beginnen?

Allereerst 'moet' er niets. Preventieve Botox behandelingen hoeven niet de nieuwe norm te worden in het 'beautyritueel'. Maar het is wel belangrijk om het weloverwogen te doen op het moment dat je er toch voor wilt kiezen. Je hebt namelijk ook je mimiek nódig in de non-verbale communicatie. Dat betekent dus laag doseren en niet vaker dan nodig is om rimpelvorming te remmen. Qua leeftijd is het meestal vroeg genoeg om rond het 30e jaar te beginnen. Het is zeker niet nodig om al vóór het 25e jaar te beginnen.

Hoe zorg ik ervoor dat ik niet te veel of te vaak botox ga gebruiken?

Botox ontspant spieren, en daardoor zal de bovenliggende huid minder diep 'vouwen'. Dit zorgt voor een vertraging van het verouderingsproces. De huid zal langer vrij blijven van mimieklijnen. Het is niet nodig om 'strak' te staan en geen beweging in het gezicht te hebben bij preventief Botoxgebruik. Het gebeurt meer dan eens dat cliënten dit wel als 'doel' van de behandeling gaan zien. Dit komt mede doordat ze wennen aan het gebruik en steeds meer willen. Door behandeld te worden volgens de Softoxmethode® wordt het effect op de mimiek nauwgezet in kaart gebracht en zo laag mogelijk gedoseerd. Zo wordt de kans heel klein dat je onbedoeld steeds meer botox gaat gebruiken.
Nota bene: Wanneer er eenmaal rimpels aanwezig zijn kan het wèl nodig zijn om op bepaalde gebieden een 'strakker' effect te bewerkstelligen met een hogere dosering Botox

Kun je mij een voorbeeld laten zien van hoe de huid veroudert?
Hieronder zie je in een animatie hoe de veroudering van de huid rond de ogen eruitziet. Door het samentrekken van de huid rond het oog onstaan er langzaam maar zeker rimpeltjes rond de ogen. Eerst trekken ze nog weg overnacht, maar langzaamaan blijven de lijntjes staan en ontstaan er de zogenaamde 'kraaienpootjes'. Door de kringspier rond het oog minder sterk te laten samentrekken (door middel van Botox) kun je dit proces vertragen. 

 Zie onder 'stories' wat de Softox methode voor Marlies, Olga en Inge heeft betekend. 

Normale veroudering van de  huid rond de ogen
van 25 tot 50 jaar
(dit is een animatie)

Dokter Marsha Wichers legt uit wat Botox is

Wat is 'Botox'?

'Botox' is de naam die in de volksmond gebruikt wordt als het om een behandeling met botuline toxine gaat. Botuline toxine is de werkzame stof waarmee een 'botox' behandeling wordt uitgevoerd. Marsha Wichers maakt gebruik van het merk Azzalure dat bekend staat om zijn veiligheid en betrouwbaarheid.

Botuline toxine (type A) is als medicijn op de markt, maar wordt ook al vele jaren gebruikt voor cosmetische toepassingen. Het wordt met behulp van kleine injecties in gezichtsspieren aangebracht waar het zorgt voor ontspanning van deze spieren. Deze ontspanning zorgt ervoor dat de bovenliggende huid gladder wordt. Botuline toxine wordt ook gebruikt bij hoofdpijn en migraine klachten. Daarnaast werkt het bij overmatig zweten door de zweetkliertjes in de oksels te behandelen.

Na de injecties met botuline toxine duurt het doorgaans enkele dagen voordat het effect merkbaar wordt. Na twee weken is het effect optimaal. Het effect houdt (afhankelijk van de dosering die wordt gebruikt en de sterkte van de spier) gemiddeld 2 tot 6 maanden aan).

Voor en nazorg
Rondom een behandeling met botuline toxine  

Young, fresh and 'without wrinkles' seems to be the new norm, which makes (especially) women wonder if they should have something done about their wrinkles while they were basically satisfied with themselves.

 

In addition to my profession as a doctor, I have always responded to my creative side, with a preference for design. In 2017 I decided to go back to the art academy in The Hague, where I had previously done a bachelor's degree in visual arts. I was convinced that it should be possible to better integrate my two professions and passions.

 

I followed a master in Design and started to use design to translate the subjects in my work as a cosmetic doctor into projects. These projects reflect trends in our western society in terms of appearance, makebility and the human condition.